Muffiny piernikowe z orzechami

0 (0 ocen)

Dzisiejszy wypiek polecam szczególnie fanom pierników (bo ja jestem wielką fanką, w końcu studiowałam w Toruniu:))

Składniki:

  • suche:
    250 g mąki
    100 g cukru
    1/2 łyżeczki sody oczyszczającej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu

    mokre:
    1 jajko
    150 ml mleka
    6 łyżek oleju

    2 garści posiekanych orzechów włoskich (ja rozdrobniłam za pomocą malaksera)

Muffiny piernikowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osobnych naczyniach wymieszaćskładniki suche i mokre. Do suchych dodać mokre i delikatnie mieszać do połaczenia składników (nie powinny być długo mieszane), po czym dodać orzechy i przemieszać. Wylać do formy wyłożonej papilotkami lub sylikonowych foremek do 2/3 wysokości. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy