Muffiny piernikowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis dostałem od swojej cioci i zmodyfikowałe go delikatnie. Muffiny piernikowe nadają się na świąteczny stół są delikatne puszyste i wilgotne.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    20 dag marmolady różnanej

Muffiny piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika, dodać cukier.
  • 2. Do drugiej miski wbić jajka, dolać maślanke i olej, zmiksować na gładką masę.
  • 3. Suche składniki połączyć z mokrymi do momentu uzyskania gładkiej masy bez gródek.
  • 4. Foremki wyłożyć papilotkami. Kłaść po jednej łyżce ciasta na to łyżeczka marmolady i przykryć porcją ciasta.
  • 5. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku ustawionym na funkcję góra dół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy