Muffiny piernikowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Muffinki smakują przepysznie i z pewnością przypadną do gustu nie tylko wielbicielom pierniczków. Przyznam też, że ten zapach skusi każdego... Bezpośrednio po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i odrobinę miękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki.

  • 30 min

Składniki:

  • (około 7 sztuk)
    200g mąki pszennej
    70g cukru
    10g cukru cynamonowego
    10g cukru waniliowego
    10g kakao
    5g przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    100 ml mleka
    70 ml oleju
    2 łyżki płynnego miodu (płaskie)
    Dodatkowo:
    cukier puder/lukier/polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xopqmk 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukry, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz miód.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
  • image-05720vg 2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
    Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
  • 4. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
    (Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka, aby ciastka zbyt mocno nie stwardniały.)

Porady

Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Cynamon Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować