Muffiny pączusiowe

0 (0 ocen)

Pulchniutkie muffiny w cynamonowo cukrowej posypce.

Składniki:

  • Na muffiny:
    120 g miękkiego masła lub margaryny
    280 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    240 ml mleka
    200 g cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Na posypkę:
    100 g masła lub margaryny
    100 g drobnego cukru
    2 łyżeczki cynamonu

Muffiny pączusiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffiny:
    Mąkę mieszamy z proszkiem i cynamonem. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo i na przemian dodajemy mleko i mąkę ucierając tylko do połączenia składników. Formę do muffinów napełniamy ciastem (do 2/3 wysokości). Pieczemy w 190*C około 30 - 35 minut (do uzyskania złotobrązowego koloru). Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w formie do przestudzenia po czym wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  • 2. Posypka:
    Masło rozpuszczamy, cukier mieszamy z cynamonem. Ostudzone muffiny zanurzamy w maśle, a następnie obtaczamy w posypce.

Komentarze

Podobne przepisy