Coś słodkiego na drugie śniadanie nie zawsze musi oznaczać drożdżówkę. Słodkie bułki można zastąpić na przykład lekkimi muffinkami (te w wersji bezglutenowej)
30 min
Składniki:
1 szklanka mąki migdałowej (ja użyłam drobno siekanych migdałów)
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka maku
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (lub sody)
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżeczka skórki cytrynowej
szczypta soli morskiej drobnoziarnistej
Muffiny migdałowo makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę migdałową, mak, sodę i sól wsypujemy do miski i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka wymieszane z miodem, a potem skórkę cytrynową i sok.
Do mieszanki ze składników mokrych delikatnie wsypujemy składniki suche i mieszamy łyżką.
Przekładamy do papilotek i pieczemy przez 16-20 minut, w 180 stopniach.
Komentarze