muffiny migdałowo makowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Coś słodkiego na drugie śniadanie nie zawsze musi oznaczać drożdżówkę. Słodkie bułki można zastąpić na przykład lekkimi muffinkami (te w wersji bezglutenowej)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej (ja użyłam drobno siekanych migdałów)
    2 jajka
    1 i 1/2 łyżeczki miodu
    1 łyżka maku
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (lub sody)
    1 łyżeczka soku cytrynowego
    1 łyżeczka skórki cytrynowej
    szczypta soli morskiej drobnoziarnistej

Muffiny migdałowo makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę migdałową, mak, sodę i sól wsypujemy do miski i mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka wymieszane z miodem, a potem skórkę cytrynową i sok.
    Do mieszanki ze składników mokrych delikatnie wsypujemy składniki suche i mieszamy łyżką.
    Przekładamy do papilotek i pieczemy przez 16-20 minut, w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy