Muffiny marmurkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne i puszyste muffiny marmurkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu wystarczy tylko wymieszać składniki suche i płynne, przepis podstawowy. Z przygotowaniem tych pysznych babeczek nikt nie będzie miał problemu. Idealne na dziecięcą zachciankę.

  • 30 min

Składniki:

  • Muffiny 7-9 szt

    mąka pszenna 1 szklanka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier 1/2 szklanki lub mniej
    cukier wanilinowy 16 g lub ekstrakt 1 łyżeczka
    kakao 2 łyżeczki
    olej rzepakowy 1/3 szklanki
    mleko 1/2 szklanki
    jajko 1 duże
    szczypta soli

Muffiny marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    W misce wymieszać składniki suche mąką, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól. W drugiej zaś składniki płynne mleko, olej, jajko. Zawartość obu misek zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Formę wyłożyć papilotkami, ciasto wykładać na przemian ciemne i jasne. Muffiny piec w temperaturze 200 °C przez 20 minut. Wystudzić na kratce. Babeczki można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą.

    Smacznego,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy