Delikatne i puszyste muffiny marmurkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu wystarczy tylko wymieszać składniki suche i płynne, przepis podstawowy. Z przygotowaniem tych pysznych babeczek nikt nie będzie miał problemu. Idealne na dziecięcą zachciankę.
30 min
Składniki:
Muffiny 7-9 szt
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki lub mniej
cukier wanilinowy 16 g lub ekstrakt 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
olej rzepakowy 1/3 szklanki
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 duże
szczypta soli
Muffiny marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
W misce wymieszać składniki suche mąką, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól. W drugiej zaś składniki płynne mleko, olej, jajko. Zawartość obu misek zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Formę wyłożyć papilotkami, ciasto wykładać na przemian ciemne i jasne. Muffiny piec w temperaturze 200 °C przez 20 minut. Wystudzić na kratce. Babeczki można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą.
Komentarze