Muffiny marchewkowo-imbirowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie smaku słodkiej marchewki i ostrego imbiru w tym przypadku okazało się połączeniem idealnym. Polecam wszystkim dbającym o zdrowie !

  • 30 min

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
    1.5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki łyżeczki sody oczyszczonej
    0,75 łyżeczki soli
    0,75 szklanki oleju
    3 jaja
    1 szklanka cukru
    łyżeczka startego imbiru, cynamon, gałka muszkatołowa,
    1 łyżka kakao

Muffiny marchewkowo-imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy ze sobą najpierw składniki '' suche'', później ''mokre''. Następnie obie części mieszamy w jednej misce. Cynamon i gałkę muszkatołową dodajemy według uznania. Do formy na muffiny wkładamy papiloty, które napełniamy ciastem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 st.

Porady

Imbir świeży możemy zamienić na ten z proszku. Gotowe muffiny możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy