Muffiny marchewkowo-bananowe

4.5 (187 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wieść niesie,że św. Mikołaj ma słabość do muffinek i babeczek. Dzieci tez je uwielbiają...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (tortowa): 1 szklanka
    - mąka pszenna razowa: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy (1 opakowanie): 16 gramów
    - cukier (brązowy lub biały drobny do wypieków): 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - jajka (średniej wielkośći): 3 sztuki
    - masło (roztopione, chłodne): 150 mililitrów
    - banan (dojrzały): 1 sztuka
    - marchew (duże): 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny marchewkowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz marchew i zetrzyj na tarce o małych oczkach (można też rozdrobnić w robocie kuchennym).
  • 2. Obierz banana, zgnieć widelcem na papkę.
  • 3. Mąkę pszenną tortową i mąkę pszenną razową wsyp do dużej miski, dodaj sól,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i brązowy, dokładnie wymieszaj.
  • 4. Do suchych składników wlej roztopione masło ( chłodne), wbij jajka, wymieszaj mikserem. Dodaj marchew, bananową papkę, wymieszaj widelcem.
  • 5. Przygotuj foremki lub papilotki na muffinki. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • 6. Rada: ilość dodanego banana można zwiększyć lub dodać pół na pół marchewki i bananów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mąka pszenna Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować