Muffiny mandarynkowe

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Muffiny:
    100 g masła
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki oleju np. rzepakowego
    3 łyżki soku z mandarynki
    skórka otarta z jednej mandarynki
    1 i 1/4 szklanki mąki
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Lukier mandarynkowy:
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki soku z mandarynki
    1 łyżeczka skórki startej z mandarynki

Muffiny mandarynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffiny:
    Wszystkie składniki babeczek powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę, olej i sok ze skórką mandarynkową, mieszamy w małej misce. Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, miksujemy kilka minut. Do masy dajemy naprzemiennie śmietanę i mąkę, cały czas ubijając. Ciasto umieszczamy w wyścielonej papilotkami formie do babeczek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175*C, przez 20 - 30 minut. Po upieczeniu babeczki umieszczamy na kratce.
  • 2. Lukier mandarynkowy:
    W szklance mieszamy składniki lukru, polewamy nim ciepłe babeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy