Muffiny kokosowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie do przygotowania idealne do kawy i znikają w mgnieniu oka.

  • 30 min

Składniki:

  • Blacha na 12 muffinek

    Na ciasto:
    150g mąki
    70g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    10 łyżek wiórków kokosowych
    2 jajka
    120g masła
    50ml soku z cytryny

    Na polewkę:
    łyżka oleju
    tabliczka białej czekolady
    3 łyżki wiórków kokosowych

Muffiny kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Połączyć w osobnych naczyniach suche i mokre składniki ciasta. Następnie obie porcje delikatnie połączyć. Nałożyć ciasto do ok. 1/3 wysokości formy. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.
  • 2. Gotowe muffiny wystudzić. Stopić czekoladę w kąpieli wodnej dodając łyżkę oleju. Oblewamy muffiny polewą czekoladową, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy