Muffiny kawowe z herbatnikami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Muffinki są przepyszne i kuszą swoim ciasteczkowo-kawowym aromatem. Smak herbatników jest bardzo wyczuwalny i idealnie komponuje się z całością muffina.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (8 sztuk)
    130g mąki pszennej
    100g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    150 ml mleka
    50 ml oleju
    Dodatkowo:
    2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (płaskie) (*)
    5 herbatników
    Ponadto:
    2 herbatniki do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Kawy Herbaty

Muffiny kawowe z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, oba cukry, kawę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko oraz mleko z olejem.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać pokruszone (nie na drobno) herbatniki.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
    Każdą babeczkę posypać pozostałymi ciastkami.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 16-18 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Muffiny wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Porady

(*) Jeśli wolicie mniej wyczuwalną kawę - dodajcie jej 2-3 łyżeczki. Polecam też użycie kawy smakowej, dzięki czemu muffiny uzyskają ciekawy posmak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować