Muffiny karmelowe

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Pyszne muffinki z chrupiącą skorupką.

  • 40 min

Składniki:

  • -2 szklanki mąki pszennej
    -3/4 szklanki cukru
    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -budyń karmelowy
    -szklanka mleka
    -jajko
    -1/4 szklanki oleju
    -aromat (dałam pomarańczowy)

    *dodatkowo*
    -łyżka nasion słonecznika
    -łyżka nasion dyni
    -4 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Karmel

Muffiny karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od skorupki: nasiona wysypujemy na suchą patelnię i prażymy je aż lekko zbrązowieją. Następnie zasypujemy je cukrem i lekko mieszamy żeby powstający karmel oblepił nasiona. Kiedy nabierze miodowego koloru wylewamy wszystko na papier do pieczenia położony na desce do krojenia. Karmel lekko rozpłaszczyć i pozostawić do zastygnięcia.
  • 2. Muffinki: mieszamy suche składniki (w tym budyń), dodajemy do nich mokre. Wszystko mieszamy łyżką, wykładamy do papilotków po brzegi. Na każdą muffinkę układamy kawałki pokruszonego karmelu. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Porady

Składników wystarczyło mi na 11 babeczek. Uwaga na rzadki karmel- jest strasznie gorący i klejący.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować