Muffiny kajmakowo-krówkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne muffinki o smaku krówki :)

  • 30 min

Składniki:


  • 50 g kropelek krówkowych (bądź krówek pokrojonych w kosteczkę)
    250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    70 g orzechów posiekanych (migdałów)
    2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    100 -140 g cukru
    80 ml oleju roślinnego
    275 g kefiru/ maślanki

    oraz:

    śmietanka 30%
    1/2 puszki kajmaku
    śmietan-fix

Muffiny kajmakowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papilotkami.
    Mąkę pszenną wymieszać z orzechami, proszkiem i sodą.
    Jajko rozmącić i połączyć z olejem, maślanką i cukrem.
    Wymieszać mokre składniki z suchymi, do momentu połączenia się masy.
    Papilotki wypełniamy ciastem do połowy, sypiemy po kilka kawałków krówki, przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości i wierzch posypujemy krówkami.
    Pieczemy przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia-mufinki są delikatne.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać śmietan-fix i kajmak, ubić jeszcze chwilę do połączenia się masy.
    Ostudzone muffinki smarować kremem kajmakowym i ozdobić krówkami

Komentarze

Podobne przepisy