Muffiny jogurtowe z melisą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Muffiny są niezwykle mięciutkie i puszyste, a do tego długo zachowują swoją świeżość! Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku i doskonale sprawdziła się jako ich urozmaicenie... Ogólnie jako zioło jest rześka, cytrusowa i zmysłowa.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (8 sztuk)
    150g mąki pszennej
    80g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    190g jogurtu naturalnego
    80 ml oleju
    Dodatkowo:
    3 łyżki posiekanej melisy (świeżej)
    Bita śmietana:
    200 ml śmietanki 30-36%
    1-2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny jogurtowe z melisą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej oraz jogurt naturalny.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekaną melisę.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    (Mogą delikatnie opaść.)
    Przygotować bitą śmietanę.
    Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i udekorować nią muffiny.
    Ciastka można dodatkowo ozdobić listkami melisy i startą skórką z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Melisa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować