Muffiny są niezwykle mięciutkie i puszyste, a do tego długo zachowują swoją świeżość! Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku i doskonale sprawdziła się jako ich urozmaicenie... Ogólnie jako zioło jest rześka, cytrusowa i zmysłowa.
Muffiny jogurtowe z melisą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej oraz jogurt naturalny.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekaną melisę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
(Mogą delikatnie opaść.)
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i udekorować nią muffiny.
Ciastka można dodatkowo ozdobić listkami melisy i startą skórką z cytryny.
Komentarze