Muffiny jagodowe z płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybkie, pyszne muffiny z dużą porcją pachnących jagód i chrupiącymi płatkami migdałów

  • 45 min

Składniki:

  • NA 12 SZTUK
    SKŁADNIKI SUCHE:
    300 g mąki pszennej chlebowej
    100 g cukru trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    opakowanie 16 g cukru wanilinowego
    SKŁADNIKI MOKRE:
    2 jajka
    200 ml jogurtu naturalnego
    100 ml oleju rzepakowego
    1 łyżka soku z cytryny
    PONADTO:
    200 g jagód
    łyżka mąki pszennej
    1 łyżka cukru trzcinowego do posypania
    2 łyżki płatków migdałowych

Muffiny jagodowe z płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mokre składniki 1. Jagody opłukałam i dokładnie osączyłam na sicie.
    W jednej misce roztrzepałam jogurt z jajkami, olejem i sokiem z cytryny.
  • Suche składniki 2. Do drugiej miski przesiałam mąkę, wsypałam pozostałe składniki suche, wymieszałam.
  • Mieszanie składników 3. Do składników suchych wlałam składniki mokre i szybko zamieszałam, tylko do połączenia składników, ciasto nie musi, a nawet nie powinno być gładkie.
  • Dodane jagody 4. Połowę osączonych jagód wymieszałam z łyżką mąki, dodałam do ciasta i delikatnie przemieszałam.
  • Napełnione foremki 5. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
    Foremkę na muffiny wyłożyłam częściowo papilotkami, częściowo silikonowymi foremkami – polecam jednak silikonowe.
    Ciasto rozłożyłam po równo do foremek, wierzch posypałam trzcinowym cukrem, pozostałymi jagodami i płatkami migdałowymi.
  • Po wyjęciu z piekarnika 6. Piekłam 15-20 minut do zrumienienia i suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy