Muffiny jabłkowo-migdałowe

0 (0 ocen)

wilgotne, puszyste i bardzo proste do zrobienia.

Składniki:

  • 2 jajka
    2 jabłka
    250 g mąki pszennej
    100 g roztopionego masła
    125 ml mleka
    50 g mielonych migdałów
    2 łyżki cynamonu
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    150 g brązowego cukru
    2 łyżki miodu
    płatki migdałów do posypania

Muffiny jabłkowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, oczyszczamy i ścieramy na tarce.
  • 2. Suche składniki (mąka, cukier, cynamon, proszek, soda i migdały mielone) mieszamy dokładnie w misce.
  • 3. Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z roztrzepanymi jajkami i mlekiem.
  • 4. Do suchych składników dodajemy mokre+ starte jabłka +miód (jeśli ciasto będzie za gęste to można dodać odrobinę mleka).
  • 5. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto (trochę więcej niż 3/4 wysokości). Posypujemy płatkami migdałów.
  • 6. Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut lub do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy