Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Muffinki smakują naprawdę rewelacyjnie! Są mięciutkie, bardzo wilgotne i doskonale łączą dynię z pachnącym cynamonem oraz kawałkami czekolady.
Ich przygotowanie to dosłownie chwila, nawet mikser nie jest tu potrzebny, a efekt końcowy zadowoli każdego miłośnika pysznych babeczek!

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    150g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3/4 łyżeczki cynamonu
    80g cukru
    150g puree z dyni
    1 jajko
    50 ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
    50 ml oleju
    Ponadto:
    50g chocolate chips/dowolnej czekolady

Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pierwszej miski należy przesiać mąkę, cynamon oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej wymieszać - jajko, cukier, puree z dyni, jogurt/kefir/maślankę i olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na końcu do ciasta wmieszać chocolate chips lub posiekaną czekoladę.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy