Muffiny dyniowe

0 (0 ocen)

Bardzo proste w przygotowaniu babeczki w sam raz na jesienne popołudnie.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 mały cukier waniliowy (10g)
    1 łyżeczka cynamonu
    po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, mielonych goździków i gałki muszkatołowej
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    100 g masła
    2 jajka
    4 łyżki puree z dyni
    70 ml mleka

    * szklanka o pojemności 250 ml

Muffiny dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i sól.
  • 2. Masło stopić w rondelku i ostudzić.
  • 3. Do osobnej miski wsypać cukier z cukrem waniliowym. Dodać ostudzone masło i zmiksować. Wbić jajka i ubić je z cukrem i masłem do białości. Następnie dodać puree z dyni i mleko. Na końcu przesiać do masy mąkę z przyprawami. Wszystko dokładnie zmiksować.
    Masę nakładać łyżką do foremek na muffiny. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy