Muffiny czekoladowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

nie można im się oprzeć...

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g posiekanych orzechów laskowych
    1 łyzeczka kawy rozpuszczalnej
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g masła
    2 łyżeczki kakao
    2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 jajka, oddzielone
    300 ml śmietanki kremówki
    starta czekolada i posiekane orzechy do dekoracji

Muffiny czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wyłóż papierowymi foremkami do muffinek. W piekarniku upraż/podpiecz orzechy przez około 8 minut.
  • 2. Połącz kawę z dwoma łyżkami gorącej wody, mieszaj aż kawa sie rozpuści. Dodaj połamaną na kosteczki czekoladę, masło i kakao. Rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj posiekane i uprażone orzechy, cukier i żółtka, mieszaj aż do połączenia się składników.
  • 3. Ubij białka na sztywną pianę. dodaj połowę do czekoladowej masy i delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i wymieszaj.
  • 4. Ciasto przełóż do foremek i piecz przez około 20-25 minut.
  • 5. Ubij śmietankę na sztywno (można dodać trochę cukru pudru) i udekoruj nią muffinki po ostygnięciu. Posyp starta czekoladą i posiekanymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy