150 g posiekanych orzechów laskowych
1 łyzeczka kawy rozpuszczalnej
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 łyżeczki kakao
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka, oddzielone
300 ml śmietanki kremówki
starta czekolada i posiekane orzechy do dekoracji
Muffiny czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wyłóż papierowymi foremkami do muffinek. W piekarniku upraż/podpiecz orzechy przez około 8 minut.
2.Połącz kawę z dwoma łyżkami gorącej wody, mieszaj aż kawa sie rozpuści. Dodaj połamaną na kosteczki czekoladę, masło i kakao. Rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj posiekane i uprażone orzechy, cukier i żółtka, mieszaj aż do połączenia się składników.
3.Ubij białka na sztywną pianę. dodaj połowę do czekoladowej masy i delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i wymieszaj.
4.Ciasto przełóż do foremek i piecz przez około 20-25 minut.
5.Ubij śmietankę na sztywno (można dodać trochę cukru pudru) i udekoruj nią muffinki po ostygnięciu. Posyp starta czekoladą i posiekanymi orzechami.
Komentarze