Muffiny czekoladowo-kokosowe

4.5 (172 ocen)

  • 50 min

Mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem kokosu.

  • 50 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    100 g brązowego cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    150 ml mleka
    ½ szklanki oleju
    2 jajka
    100 g gorzkiej czekolady
    ½ szklanki wiórków kokosowych
    Polewa :
    5 łyżek śmietany kremówki
    100 g czekolady mlecznej
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny czekoladowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorzką czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do przestygnięcia. Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe, mieszam. Do drugiej miski wlewam mleko, olej, wbijam jaja, łączę za pomocą trzepaczki rózgowej. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję rozpuszczoną czekoladę, mieszam łyżką aż składniki się połączą. Formę do muffin wykładam papilotkami, wypełniam je ciastem do ¾ wysokości. Piekę przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Przygotowuję polewę : do małego garnka wlewam śmietankę, wrzucam podzieloną na kostki czekoladę, na małym ogniu (cały czas mieszając) doprowadzam do rozpuszczenia czekolady i połączenia ze śmietanką. Muffinki wyciągam z papilotek, każdą zanurzam w polewie i posypuję wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować