Muffiny czekoladowo – bananowe

4.67 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moje ulubione bananowe muffiny w wersji czekoladowej.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    - 2 średnie banany
    - 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    - 2 jajka
    - 50-60 g miałkiego brązowego cukru
    - 180 g mąki pszennej
    - 3 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem MASCARPONE
    - 250 g mascarpone (zimnego)
    - 125 ml śmietanki kremówki 30-36% (zimnej)
    - 1 op. cukru wanilinowego
    - 2 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    - kruche paluszkowe precelki
Wystaw ocenę:

4.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Muffinki bananowe

Muffiny czekoladowo – bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukier, olej i zmiksować do połączenia.
    Do tak połączonych składników przesiać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia .
    Wymieszać do połączenia się składników.
    Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika.
    Piec przez około 15-20 minut, do suchego patyczka.
    Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce przed wyłożeniem kremu.

    Krem: mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misce i ubijać aż powstanie gładki, gęsty i puszysty krem.
    Wyłożyć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.

Porady

W ostudzonych babeczkach zrobić nacięcie, następnie wybrać pół łyżeczki ciasta ze środka babeczki, a w powstałe zagłębienie włożyć łyżeczkę nutelli, udekorować bitą śmietaną i włożyć precelka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować