Muffiny czekoladowo bananowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Muffiny czekoladowo bananowe

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 muffin

    banany dojrzałe 2
    mleko 100 ml
    kakao 2 łyżki
    jajko 1
    olej 50 ml
    płynny miód 3-4 łyżki
    mąka pszenna 200 g
    proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
    orzechy mielone lub siekane 50 g
    czekolada posiekana 50 g
    * Składniki w temperaturze pokojowej

Muffiny czekoladowo bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszać ze sobą. Banany obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i za pomocą blendera zmiksować na gładko. W drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre, następnie przelać do misy ze składnikami suchymi. Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C ( najlepiej do suchego patyczka ). Pod koniec pieczenia kontrolować wierzch babeczek, w razie potrzeby zredukować temperaturę i czas pieczenia nieco wydłużyć. Muffiny ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy