Muffiny czekoladowe z żurawiną

0 (0 ocen)

Szybkie do przyrządzenia i mało skomplikowane, na dodatek ze zdrową żurawiną.

Składniki:

  • na 12 muffinek:
    2 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki maslanki
    1/3 szklanki mleka
    60g masła
    2 jajka
    3 łyżki ciemnego kakako
    1 łyżyeczka przyprawy korzennej
    ¾ szklanki suszonej żurawiny

Muffiny czekoladowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, ciemne kakao i przyprawę korzenną połaczyć w jednym naczyniu.
  • 2. Roztpione i wystudzone masło, mleko, maślanke i roztrzepane jajka połaczyć w osobnym naczniu.
  • 3. Mokre składniki połaczyć z suchymi i wymieszać (nie miksować) do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać żurawinę i wymieszać.
  • 4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładac prawie do pełna papilotek. Piec około 25 min w temperaturze 180 stopni.

Porady

Suszoną żurawinę można zastąpić szklanką świeżej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy