Składniki na ok. 14 sztuk:
10 dag czekolady
15 dag cukru pudru
30 dag mąki
2 łyżki kakao
10 dag masła lub margaryny
150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka wiśni (świeżych lub mrożonych)
Muffiny czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i wystudzić. W jednym naczyniu wymieszać jogurt, jajka i masło. W drugim mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i drobno pokrojoną czekoladę. Obie masy połączyć, dodać wiśnie. Wymieszać. Ciastem napełnić foremki do muffinek. Piec 20 - 25 min. w temp. 200*C. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze