Muffiny czekoladowe z serem pleśniowym

5 (1 ocen)

  • 35 min

Czekolada i ser. Brzmi dość ekscentrycznie. Okazuje się, iż czekolada i ser mają w blisko 80% identyczny skład chemiczny. Dzięki temu te dwa, na pozór odległe smaki, doskonale się łączą. A ponieważ czekolada ser pleśniowy znikają przy mnie w tempie błyskawicznym, postanowiłem w końcu je upiec.

  • 35 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    170g masła
    3 łyżki śmietany
    100g mlecznej czekolady
    3 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    50g sera pleśniowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Ser

Muffiny czekoladowe z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  • 2. W rondelku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy i przelewamy całość do miski z suchymi składnikami.
  • 3. Ciasto mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby można je było nabrać na łyżkę i z pomocą drugiej łyżki zsunąć do foremki.
  • 4. Na blaszce układamy papilotki do muffinek (lub wkładamy je do foremki do pieczenia babeczek). Papilotki napełniamy do około 2/3 wysokości.
  • 5. Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę. Każdy kawałek wkładamy w środek muffinki i zakrywamy odrobiną ciasta.
  • 6. W piekarniku nagrzanym do 170 stopni ustawiamy większą blaszkę z wodą. Do wody wkładamy blaszkę z muffinkami i pieczemy około 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ciepłe muffinki posypujemy cukrem pudrem i startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser pleśniowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować