Muffiny czekoladowe z nutą banana

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne połączenie czekolady i banana.

  • 40 min

Składniki:

  • 150g margaryny
    100g gorzkiej czekolady (60-70%) np Goplana
    300g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka kawy Inki
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 jajka
    170 ml mleka
    2 dojrzałe banany

    dodatkowo cukier puder do posypania

Muffiny czekoladowe z nutą banana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki, banany obrać i rozgnieść widelcem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, Inką. Dodać cukier i cukier waniliowy.
  • 2. Jajka rozmiksować z mlekiem. Składniki suche połączyć z jajkami i margaryną, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i banany. Wymieszać bardzo delikatnie i krótko. Piec ok 20 min, w temperaturze 190 stopni. Z tej porcji ciasta wyszło mi 12 muffin. Papilotki miały średnicę 50mm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy