Muffiny czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj 2 miski. W jednej mieszamy składniki suche czyli :mąkę , cukier, proszek, sodę i kakao , w drugiej mokre : kefir, jajko, czekoladę rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej ( lekko przestudzoną).
Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy drewnianą łyżką, ale tak, by ciasto pozostało grudkowate. Jeśli wymieszamy zbyt dokładnie muffinki będą twarde.
2.Formy do muffinków wykładamy papilotkami. Do kazdej nakładamy ok. 2/3 wysokości . W środek każdej muffinki dajemy kostkę białej czekolady i przykrywamy ciastem .
3.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Wyjmujemy z formy po przestudzeniu. Wierzch można ozdobic polewą z czekolady .
SMACZNEGO :)
Komentarze