MUFFINY CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

  • 45 min

SZYBKA PRZEKĄSKA DLA ŁASUCHÓW

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 18 SZT:
    250 g mąki
    100 g cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kakao
    300 ml kefiru
    1 jajko
    150 g gorzkiej czekolady
    100 g masła
    18 kostek białej czekolady

Muffiny czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj 2 miski. W jednej mieszamy składniki suche czyli :mąkę , cukier, proszek, sodę i kakao , w drugiej mokre : kefir, jajko, czekoladę rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej ( lekko przestudzoną).
    Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy drewnianą łyżką, ale tak, by ciasto pozostało grudkowate. Jeśli wymieszamy zbyt dokładnie muffinki będą twarde.
  • 2. Formy do muffinków wykładamy papilotkami. Do kazdej nakładamy ok. 2/3 wysokości . W środek każdej muffinki dajemy kostkę białej czekolady i przykrywamy ciastem .
  • 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Wyjmujemy z formy po przestudzeniu. Wierzch można ozdobic polewą z czekolady .
    SMACZNEGO :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy