Muffiny cytrynowe z różanym kremem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pięknie się prezentują i smakują wybornie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    125 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szkl zsiadłego mleka
    2 duże jajka
    125 g masła
    2 łyżki skórki z cytryny

    Krem różany:
    125 g mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki
    2 łyżeczki konfitury różanej
    sok z cytryny
    1 łyżka cukru pudru

Muffiny cytrynowe z różanym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiamy masło, studzimy. Mieszamy suche składniki w jednej misce, a w drugiej łączymy mokre. Wlewamy mokre do suchych i krótko mieszamy. Wylewamy masę porcjami do foremki z papilotkami i pieczemy ok 20 min w 180 st do suchego patyczka. Studzimy.
  • 2. Ucieramy mascarpone z cukrem, konfiturą różaną i odrobiną soku z cytryny. Ubijamy kremówkę i łączymy masę, przekładamy do szprycy i wyciskamy porcje kremu na muffiny. Dekorujemy kwiatami róży. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy