Muffiny cytrynowe z czekoladą

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mocno cytrynowe z gorzką czekoladą. Idealne dla osób które nie przepadają za słodkimi deserami :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka masła
    1szklanka cukru
    sok i skórka z dwóch cytryn
    4 jajka
    1 gorzka czekolada
    papierowe foremki na muffinki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny cytrynowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki należy wyciągnąć z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem.
  • 2. Czekoladę pokroić w kostkę. Foremki na muffinki ułożyć na blaszce do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
  • 3. Jaja wybić do garnka i wymieszać z cukrem. Ubijać na parze aż zwiększą objętość 3-krotnie.Następnie zdjąć i ubijać aż masa ostygnie. Dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny i chwilkę ubijać do połączenia składników.
  • 4. Masło zmiksować na pulchną masę. Dodać do masła masę jajowo-cukrową i połączyć. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zmiksować.
  • 5. Napełnić foremki ciastem. Przed pieczeniem ponacinać ciasto nożem.
  • 6. Posypać czekoladą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czekolada

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować