Mocno cytrynowe z gorzką czekoladą. Idealne dla osób które nie przepadają za słodkimi deserami :)
1 godz. 20 min
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
1szklanka cukru
sok i skórka z dwóch cytryn
4 jajka
1 gorzka czekolada
papierowe foremki na muffinki
Muffiny cytrynowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki należy wyciągnąć z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem.
2.Czekoladę pokroić w kostkę. Foremki na muffinki ułożyć na blaszce do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
3.Jaja wybić do garnka i wymieszać z cukrem. Ubijać na parze aż zwiększą objętość 3-krotnie.Następnie zdjąć i ubijać aż masa ostygnie. Dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny i chwilkę ubijać do połączenia składników.
4.Masło zmiksować na pulchną masę. Dodać do masła masę jajowo-cukrową i połączyć. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zmiksować.
5.Napełnić foremki ciastem. Przed pieczeniem ponacinać ciasto nożem.
6.Posypać czekoladą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min.
Komentarze