Muffiny cytrynowe z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, śliczne, słodkie:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier biały: 0.5 szklanki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - jajo: 1 sztuka
    - cytryna (sok i otarta skórka): 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

Muffiny cytrynowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. W misce ucieramy żółtka z cukrem, mlekiem i olejem. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Do otrzymanej masy dodajemy sok i startą skórkę z cytryny. Łyżką nakładamy ciasto do papilotek na 3/4 wysokości. Pieczemy 25 min w nagrzanym piekarniku 180st.C.
    Po ostudzeniu dekorujemy babeczki według uznania.
    Moje zostały ozdobione bitą śmietaną i kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy