Deser dla prawdziwego łasucha! Mocno czekoladowe ciasto przełamane intensywnym smakiem malin i delikatny, lekko śmietankowy krem o smaku białej czekolady. Idealne jako prezent dla ukochanej osoby.
Muffiny brownie z malinami i kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia. Dodać połamaną gorzką czekoladę, rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając mąkę. Połączyć z czekoladą.
2.Papilotki ułożyć na blasze, zachowując odstępy. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości. W każdej babeczce zatopić po 3 maliny (jeśli używamy mrożonych owoców, należy je uprzednio rozmrozić i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody). Babeczki piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzić na kratce.
3.Krem: Białą czekoladę roztopić, ostudzić. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać, zaczekać aż napęcznieje, dodać 2 łyżki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia, następnie ostudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić mikserem, dodając żelatynę. Połączyć z roztopioną czekoladą, delikatnie mieszając łyżką. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
4.Za pomocą szprycy udekorować muffiny kremem, posypać wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
Komentarze