Muffiny brownie z malinami i kremem z białej czekolady

0 (0 ocen)

Deser dla prawdziwego łasucha! Mocno czekoladowe ciasto przełamane intensywnym smakiem malin i delikatny, lekko śmietankowy krem o smaku białej czekolady. Idealne jako prezent dla ukochanej osoby.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    100g masła
    100g cukru
    3 jajka
    50g mąki

    Krem:
    250g śmietanki kremówki
    1,5 tabliczki białej czekolady
    1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    30 malin (po 3 na babeczkę)
    papierowe papilotki
    tarta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny brownie z malinami i kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia. Dodać połamaną gorzką czekoladę, rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając mąkę. Połączyć z czekoladą.
  • 2. Papilotki ułożyć na blasze, zachowując odstępy. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości. W każdej babeczce zatopić po 3 maliny (jeśli używamy mrożonych owoców, należy je uprzednio rozmrozić i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody). Babeczki piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzić na kratce.
  • 3. Krem: Białą czekoladę roztopić, ostudzić. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać, zaczekać aż napęcznieje, dodać 2 łyżki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia, następnie ostudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić mikserem, dodając żelatynę. Połączyć z roztopioną czekoladą, delikatnie mieszając łyżką. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  • 4. Za pomocą szprycy udekorować muffiny kremem, posypać wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować