Muffiny bananowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne na deser i przekąskę

  • 35 min

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    4 łyżki kakao w proszku
    1 jajko
    140 g cukru (najlepiej brązowego, ale biały też może być)
    100 g miękkiego masła
    1/4 l maślanki naturalnej
    2 dojrzałe banany

Muffiny bananowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni Celcjusza. Mąkę przesiać do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz kakao. W drugim naczyniu roztrzepać jajko trzepaczką. Dodać cukier, masło, maślankę i dobrze wymieszać. Banany obrać, rozgnieść widelcem i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Do masy mokrej dodawać mieszkankę suchą (mączną) i wymieszać. Napełnić foremki ciastem. Piec w piekarniku 20-25 minut. Wyjąć muffiny z piekarnika i pozostawić w formie jeszcze 5 minut. Wyjąć z formy, ostudzić. Gotowe!

Porady

Muffiny można przekroić i napełnić kremem czekoladowym lub słodkim twarożkiem. Albo posypać po prostu cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy