Muffiny bananowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

muffiny bananowe to świetna alternatywa dla zalegających i mocno dojrzałych bananów. Muffiny są delikatne i pulchne.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki suche

    cukier 1/2 szklanki
    mąka 1 szklanka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier wanilinowy 8 g
    Składniki mokre

    banan 1 dojrzały
    olej 1/3 szklanki
    mleko 120 ml
    jajko 1

Muffiny bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszać ze sobą. Banana obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i za pomocą blendera zmiksować na gładko. W drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre, następnie przelać do misy ze składnikami suchymi. Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 °C. Pod koniec pieczenia kontrolować wierzch babeczek, w razie potrzeby zredukować temperaturę i czas pieczenia nieco wydłużyć. Muffiny ostudzić na kratce.

    Smacznego,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy