Smak świąt i ulubionego piernika w postaci małych muffinek. Są proste i szybkie do przygotowania. Pyszne, mięciutkie, pachnące przyprawami korzennymi. Mogą być piękną dekoracją świątecznego stołu.
10 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki: na 12 babeczek
• 320g mąki orkiszowej tortowej,
• 2 jajka,
• 50 g miodu prawdziwego (najlepiej płynnego),
• 50g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
• 1 łyżka kakao,
• 1 łyżka przyprawy do piernika,
• 1 łyżka proszku do pieczenia,
• ok.120-130ml mleka,
• 100g marmolady jabłkowej,
polewa:
• polewa z białej czekolady ( u mnie w pastylkach)
oraz:
• powidło śliwkowe,
• ozdoby cukrowe, wiórki kokosowe
Muffiny (babeczki) piernikowe z marmoladą jabłkową i śliwkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i miód (jeśli mamy mamy w postaci stałej) delikatnie rozpuszczamy i studzimy.
Wszystkie składniki razem mieszamy łyżką ( lub rózgą) do uzyskania jednolitej masy.
Do papilotek nakładamy trochę ciasta, dajemy po łyżeczce powideł śliwkowych i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić np. wykałaczką czy babeczki się upiekły.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy muffinki. Dekorujemy według uznania. Smacznego!
Komentarze