Muffiny (babeczki) piernikowe z marmoladą jabłkową i śliwkowym nadzieniem

5 (11 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Smak świąt i ulubionego piernika w postaci małych muffinek. Są proste i szybkie do przygotowania. Pyszne, mięciutkie, pachnące przyprawami korzennymi. Mogą być piękną dekoracją świątecznego stołu.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: na 12 babeczek
    • 320g mąki orkiszowej tortowej,
    • 2 jajka,
    • 50 g miodu prawdziwego (najlepiej płynnego),
    • 50g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżka przyprawy do piernika,
    • 1 łyżka proszku do pieczenia,
    • ok.120-130ml mleka,
    • 100g marmolady jabłkowej,
    polewa:
    • polewa z białej czekolady ( u mnie w pastylkach)
    oraz:
    • powidło śliwkowe,
    • ozdoby cukrowe, wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (11 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny (babeczki) piernikowe z marmoladą jabłkową i śliwkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i miód (jeśli mamy mamy w postaci stałej) delikatnie rozpuszczamy i studzimy.
    Wszystkie składniki razem mieszamy łyżką ( lub rózgą) do uzyskania jednolitej masy.
    Do papilotek nakładamy trochę ciasta, dajemy po łyżeczce powideł śliwkowych i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić np. wykałaczką czy babeczki się upiekły.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy muffinki. Dekorujemy według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować