muffinkowa babka "kapuśniaczek"...

0 (0 ocen)

szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • 2 sztuki jajka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 330 ml kefir, 1/4 szklanki cukier 1/2 łyżeczki sól, 2,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, - w opisie nadzienie

Muffinkowa babka "kapuśniaczek"... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy przygotowania 1.


    nadzienie: 40 dag kapusty kiszonej drobniej pokroić i ugotować z łyżką cukru do odparowania wody...

    80 dag pieczarek pokroić w kostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi...

    do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić...

    ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą...

    wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać nie za dokładnie na gęste ciasto...

    forma z kominkiem silikonowa 24cm...

    na dno formy wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami...

    dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut...

    zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy