Nie od dziś wiadomo, że połączenie śliwek i czekolady - to istna pyszność. Muffinki wyszły niesamowite i zniknęły w oka mgnieniu. Lewo zdążyły wystygnąć, a już ich nie było...
35 min
Składniki:
(około 9 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru (można nie co więcej)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
40g czekolady (użyłam mlecznej)
1 jajko
1/2 szklanki mleka
6 łyżek oleju
Dodatkowo:
120g śliwek (waga z pestkami)
Muffinki ze śliwkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki (umyte, bez pestek) pokroić na około 8 części - tak, aby każdy kawałek wielkością przypominał drobne owoce.
2.W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę...
3....a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
4.Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do ciasta wmieszać śliwki (w razie potrzeby odciśnięte z nadmiaru soku)
5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
6.Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
7.Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Udekorować wg uznania.
(Ja użyłam polewy z roztopionej czekolady i płatków migdałowych.)
Ciastka przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
Komentarze