Muffinki ze śliwkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Nie od dziś wiadomo, że połączenie śliwek i czekolady - to istna pyszność. Muffinki wyszły niesamowite i zniknęły w oka mgnieniu. Lewo zdążyły wystygnąć, a już ich nie było...

  • 35 min

Składniki:

  • (około 9 sztuk)
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru (można nie co więcej)
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    40g czekolady (użyłam mlecznej)
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    6 łyżek oleju
    Dodatkowo:
    120g śliwek (waga z pestkami)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki ze śliwkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tqndid 1. Śliwki (umyte, bez pestek) pokroić na około 8 części - tak, aby każdy kawałek wielkością przypominał drobne owoce.
  • image-0rkmho7 2. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę...
  • image-0mc6wj3 3. ...a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
  • image-0rymqkd 4. Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na końcu do ciasta wmieszać śliwki (w razie potrzeby odciśnięte z nadmiaru soku)
  • image-2710aix 5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • image-1gnalyi 6. Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
  • image-07iowrp 7. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Udekorować wg uznania.
    (Ja użyłam polewy z roztopionej czekolady i płatków migdałowych.)
    Ciastka przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować