Są rewelacyjne, mięciutkie, smakują jak małe drożdżówki ze śliwkami.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jajka, roztrzepane
120 g drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju słonecznikowego
300 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% (opcjonalnie jogurtu naturalnego)
5 dużych śliwek, pokrojonych na małe kawałki
Muffinki ze sliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tradycyjnie - do naczynia przesiać i wymieszać w nim składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka z cukrem, olej, śmietanę.
Połączyć zawartość obu naczyń - wymieszać rózgą lub widelcem, dodając na koniec śliwki. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.
Ciasto wyłożyć do formy na muffiny wyłożonej wcześniej papilotkami, prawie do pełna, po wierzchu posypać cukrem.
Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyjąć z formy. Studzić na kratce.
Komentarze