Muffinki z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

z delikatnym kawowym aromatem i wyraźnym maślanym posmakiem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 14 dekagramów
    - cukier: 14 dekagramów
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka
    - jaja: 3 sztuki
    - mąka: 17 dekagramów
    - kawa (rozpuszczona w 3 łyżkach wody i ostudzona): 4 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta

    - konfitura wiśniowa: 4 łyżki
    - twarożek homogenizowany (lub trzykrotnie mielony): 6 łyżek
    - cukier puder: 2 łyżki

Muffinki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i kolejno dodawać jajka. Gdy masa będzie jednolita i puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną kawę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Masę nakładać łyżką do formy na muffinki lub papilotek do 1/2 wysokości. Najlepsze w tym wypadku są foremki silikonowe, które mają w środku wypustkę. Muffinki pieką się od razu z gotową przestrzenią na umieszczenie nadzienia.
  • 3. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
  • 4. Twarożek mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Po wyjęciu z piekarnika muffinki studzimy. Jeśli mamy ciasteczka z otworem umieszczamy w nim konfiturę. Jeśli nie, wydrążamy delikatnie kawałek środka i wkładamy owoce. Na wierzch smarujemy twarożek i zdobimy pojedynczym owocem.

Komentarze

Podobne przepisy