Muffinki z wiśniami

0 (0 ocen)

Pierwszy raz zrobiłam je w moje imieniny, goście byli zachwyceni.

Składniki:

  • Muffinki:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki gorzkiego kakao
    8 łyżek oleju
    1 szklanka jogurtu (może być wiśniowy) ( lub mleka lub maślanki)
    2 jajka
    tabliczka mlecznej czekolady
    szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)

    Krem:
    1/4 szklanki mleka
    1 szklanka mleka w proszku
    1/3 szklanki cukru
    175g margaryny

    Dekoracja:
    2 łyżki cukru

Muffinki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffinki:
    W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce wymieszać (widelcem) olej, jogurt i jajka.
    Następnie suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać (widelcem). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do ciasta i wymieszać. Na końcu dodać wiśnie, delikatnie wymieszać. Blachę z wgłębieniami wyłożyć papilotkami, następnie napełnić je ciastem do około 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Krem:
    Mleko i cukier zagotować w garnuszku, aby cukier się rozpuścił, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem, powoli dodawać ostudzone mleko. Następnie stopniowo dodawać mleko w proszku, krem należy dokładnie utrzeć. Gdy babeczki przestygną, wyłożyć krem, i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 3. Dekoracja:
    Cukier wsypać do garnuszka i podgrzać na małym ogniu, aby się skarmelizował. Na blacie położyć papier do pieczenia i wylać na niego karmel, tworząc wzorki. Gdy karmel stwardnieje, udekorować nim muffinki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy