Muffinki z winogronem

0 (0 ocen)

Jeśli chodzi za nami coś słodkiego najlepiej przygotować muffinki. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Z dodatkiem sezonowych owoców smakują pysznie.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    • 1,5 szklanki mąki tortowej,
    • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
    • 2 jajka,
    • Nieco więcej niż 0,5 szklanki cukru ( po dodaniu cukru waniliowego 2/3 szklani),
    • 1 cukier waniliowy,
    • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1- 2 kiście winogrona
    Dodatkowo:
    • Cukier puder do podania,
    • Około ¾ łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Wina

Muffinki z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane sypkie składniki 1. Winogrono obieramy z kiści. Obrane koraliki obtaczamy w mące ziemniaczanej.
    Na misce łączymy sypkie składniki ciasta, czyli mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
  • ubijanie jajek 2. Jajka i cukier umieszczamy w oddzielnej misce. Tak przygotowane ubijamy na puszystą masę.
  • dodanie suchych i płynnych składników 3. Do ubitej masy dodajemy sypkie składniki ciasta oraz płynne, czyli mleko i olej.
  • dodanie winogrona 4. Składniki ciasta miksujemy. Do gotowego dodajemy winogrono. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
  • przed pieczeniem 5. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wykładamy ciastem do ¾ wysokości. Na wierzch ciasta także wykładamy po 4-6 koraliki winogrona. Deser wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 30 minut do zrumienienia w 180°C.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Owoce Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować