Muffinki z truskawkami i orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Pyszne wilgotne babeczki z sezonowymi owocami i orzechową kruszonką :) Cudowne!

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    0,5 szklanki oleju
    0,75 szklanki mleka
    250 g truskawek
    Kruszonka: 80 g mieszanki orzechów u mnie migdały i orzechy włoskie, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki z truskawkami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.
  • 2. Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, sodę.
  • 3. W osobnej miseczce mieszamy mokre składniki: jajka, olej, mleko.
  • 4. Truskawki myjemy, kroimy w kosteczkę.
  • 5. Mokre składniki wlewamy do suchych, delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników, dodajemy truskawki, ponownie delikatnie mieszamy.
  • 6. Kruszonka: zmielone lub rozdrobnione orzechy łączymy z masłem i cukrem, najlepiej połączyć ręką lub w rozdrabniaczu na mokry piasek
  • 7. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy masę, górę posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni 20-25 minut.

Porady

Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi :) Rabarbar, jagody, czereśnie itp

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować