Te babeczki zna każdy z nas , dziś uperfumowałam je kardamonem. Truskawki i czekolada to doskonały duet w jednym deserze. Szybkie w przygotowaniu , z dostępnych składników.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanka wody
1/2 szklanka oleju
1/2 szklanka cukru
3/4 szklanka mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cukru ze skórką cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
6 truskawek
4 łyżki posiekanej czekolady
12 papilotek
blaszka na 12 babeczek
cukier puder do posypania
tarta czekolada do posypania
Muffinki z truskawkami i czekoladą pachnące kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto umieszczam w misce , miksuję na jednolitą masę , dodaję posiekaną czekoladę, mieszam , nakładam do papilotek do 3/4 ich wysokości umieszczonych w formie na babeczki . Na ciasto układam po pół truskawki na jedną babeczkę . Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Upieczone babeczki wyjmuję z formy , jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem i tartą czekoladą.
Komentarze