Robi się je naprawdę błyskawicznie. Są znakomitą alternatywą tradycyjnych kanapek, dlatego idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Składniki:
● 30 dag mąki
● 2 jajka
● szklanka mleka
● 12,5 dag masła
● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
● 1/2 łyżeczki sody
● sól
● pieprz
● po 1/2 szkl. drobno pokrojonej papryki, cebuli, szynki i startego żółtego sera
● tłuszcz do foremek
Muffinki z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy
suche składniki: mąkę, proszek
do pieczenia, sodę i przyprawy.
W drugiej: roztopione i ostudzone
masło, mleko oraz jajka. Płynną
mieszankę wlewamy do suchej
i szybko mieszamy (nie musi być
dokładnie).
2.Dodajemy paprykę, cebulę,
szynkę i ser i ponownie mieszamy.
Do wysmarowanych tłuszczem
foremek nakładamy masę
do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku
nagrzanym
do 180 °C.
Komentarze