Muffinki z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

Przepyszne muffinki z tego co akurat znalazłam w lodówce, z truskawkami i rabarbarem. Mięciutkie i wilgotne, polecam!

Składniki:

  • Suche:
    2 szklanki mąki pszennej typ 450
    0,75 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    Mokre:
    0,5 szklanki śmietany 18%
    0,5 szklanki kefiru
    0,5 szklanki oleju
    2 jajka
    Oraz:
    2 cienkie łodygi rabarbaru
    1 szklanka truskawek
    Kruszonka:
    2 łyżki masła
    1,5 łyżki cukru
    2,5 łyżki mąki pszennej

Muffinki z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić w kawałki. Rabarbar umyć, pokroić.
    Składniki na kruszonkę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować. Schłodzić w lodówce.

    W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej wymieszać składniki mokre (w temp. pokojowej).

    Zawartość drugiej miski wlać do pierwszej, zamieszać niedbale łyżką.

    Wsypać do miski truskawki i rabarbar, zamieszać. Ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.
    Wystudzić na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy