MUFFINKI Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Przepyszne muffinki z dodatkiem mleka w proszku. Dwukolorowe z kwaskowym rabarbarem i słodziutką kruszonką.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
    łyżeczka sody,
    pół szklanki cukru,
    pół szklanki oleju,
    2 jajka,
    2 serki bananowe lub waniliowe,
    2 łyżki mleka w proszku,
    1 łyżka kakao,
    3 łodygi rabarbaru.
    KRUSZONKA:

    100 g masła,
    100 g cukru,
    150 g mąki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy miska i łyżka rózgowa.

    Do miski wsypujemy mąkę, sodę, mleko w proszku, cukier. Następnie wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy serki. Ja użyłam serków bananowych, ale bez problemu możemy użyć waniliowych. Całość dokładnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników.

    Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę.

    Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę.

    Do formy na muffinki wykładamy papierowe papilotki. Następnie do papilotek wykładamy wpierw ciasto ciemne, tak po jednej łyżce. Na ciemne ciasto wykładamy jasne, również po jednej łyżce. Na wierzch wykładamy rabarbar. Całość posypujemy przygotowaną kruszonką.

    Tak przygotowane muffinki pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach góra dół.

    Muffinki gotowe do zajadania ;)

Porady

Taką babeczkę możemy zabrać do pracy czy też szkoły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować