Muffinki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon rabarbarowy zaczynam pysznymi muffinkami. Lekkie, na bazie kefiru idealnie nadają się na słodkie śniadanie dla łasuchów.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 szkl kefiru
    2 łodygi rabarbaru
    1/3 szkl oleju
    1/3 szkl cukru
    1 jajko
    3 łyżki zarodków pszennych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    cukier kryształ gruby do posypania

Muffinki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy cukier i zarodki pszenne. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy kefir z jajkiem i olejem. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i wlewamy do miski. Mokre składniki wlewamy do suchych. Na koniec dokładamy pokrojony rabarbar. Dobrze wymieszanym ciastem napełniamy foremki do 1/3 wysokości. Wierzch posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180- 190 stopniach około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy