Muffinki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
2.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta, a następnie po 1 łyżeczce (*) powideł (lub innego nadzienia).
Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
3.Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
4.Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Udekorować wg uznania.
(Posypałam cukrem pudrem.)
Porady
(*) Nie dodawajcie więcej nadzienia owocowego, ponieważ w ciastkach może powstać zakalec. Zapewniam, że 1 łyżeczka wystarczy.
Komentarze