Muffinki z powidłami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Muffinki są pyszne i przyznam, że smakują ja małe, puszyste bułeczki - wypełnione smacznym nadzieniem.

  • 35 min

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    200g mąki pszennej
    95g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 szczypta soli
    1 jajko
    200 ml mleka
    60-70 ml oleju
    Dodatkowo:
    8 łyżeczek dżemu/konfitury/marmolady/powideł (1 łyżeczka na jedną babeczkę; u mnie powidła śliwkowe)
    cukier puder do posypania (można zrobić lukier lub polewę czekoladową)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2a1ra5s 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
  • image-28q7kqx 2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
    W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta, a następnie po 1 łyżeczce (*) powideł (lub innego nadzienia).
    Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • image-14okqo7 3. Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
  • image-1vysfh4 4. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Udekorować wg uznania.
    (Posypałam cukrem pudrem.)

Porady

(*) Nie dodawajcie więcej nadzienia owocowego, ponieważ w ciastkach może powstać zakalec. Zapewniam, że 1 łyżeczka wystarczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować