Muffinki z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne puszyste ciasto, którego słodycz łamią kwaskowe porzeczki - po prostu pycha

  • 30 min

Składniki:

  • Na 12 sztuk:
    225g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    50 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    50 g roztopionego masła
    2 jaja
    200 ml mleka
    około 300 g porzeczek
    2 łyżki oleju roślinnego

Muffinki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
    W drugiej misce miksujemy jaja z cukrami, rozpuszczonym masłem i mlekiem. Przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy (za pomocą miksera).
    Do powstałego ciasta dodajemy umyte i oczyszczone porzeczki - delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych olejem roślinnym - pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy