Muffinki z owocami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kwaskowate porzeczki zatopione w puszystym, pachnącym cytryną i wanilią cieście to idealny i szybki deser, którym można poczęstować niespodziewanych gości.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mleka
    1 jajko
    1/3 szklanki oleju (lub masła rozpuszczonego)
    skórka z cytryny
    2 łyżeczki aromatu waniliowego (domowego)
    dowolne owoce np. jasne porzeczki

Muffinki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
  • 2. Połącz mleko, jajko, olej, aromat i skórkę z cytryny.
  • 3. Wsyp suche składniki i niedbale wymieszaj.
  • 4. Nałóż ciasto do foremek, powkładaj owoce. (Możesz też wmieszać owoce do ciasta i przełożyć ciasto do foremek.)
  • 5. Piecz 25-30 minut w 180 stopniach.

    Smacznego!

Porady

*Jeżeli używasz bardzo wodnistych owoców (np. porzeczek), po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy