Pyszny deser w formie babeczki z soczystymi owocami - posmakuje każdemu!
40 min
Składniki:
Składniki na 24 sztuki:
500 g mąki
180 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
200 g margaryny
240 ml mleka
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
350 g porzeczek
150 g rabarbaru
Muffinki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli.
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka.
2.Porzeczki oczyszczamy z ogonków, myjemy. Rabarbar myjemy o kroimy na kawałki. Osuszone owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto można podzielić na 2 części i każdą zrobić z innymi owocami, albo nie dzieląc z mieszanka owoców.
3.Blachę do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka).
Komentarze